Mijn plek @ FryslânPhoto Festival

22047785_570516003340009_7184300282281658653_o

De Friese hoofdstad staat de hele maand oktober in het teken van fotografie. Van 5 t/m 29 oktober 2017 vindt de eerste editie van het FryslânPhoto Festival plaats op verrassende locaties in de binnenstad van Leeuwarden. Binnen het thema ‘Mijn Plek’ exposeren Friese topfotografen hun werk en zijn foto’s te zien van een groot aantal Friese amateurfotografen. Speciale aandacht is er voor een uniek fotoproject van vluchtelingen en autochtone Leeuwarders.Het centrale thema van het festival is ‘Mijn Plek’. Hoe belangrijk is het om een eigen plek te hebben waar je je prettig en veilig voelt? ‘Mijn plek’ heeft alles te maken met identiteit, met opvoeding, met de plek waar je geboren bent of waar je woont.

Fotoroute door de stad
Zo’n dertig Friese amateurfotografen zijn uitgenodigd om nieuw werk te maken binnen het thema ‘Mijn Plek’. De meesten zijn aangesloten bij twee werkplaatsen van de Fotofabryk uit Leeuwarden. De foto’s worden tentoongesteld op diverse locaties in de Leeuwarder binnenstad, zoals de Blokhuispoort en het Historisch Centrum Leeuwarden. Ook zijn er exposities in de openbare ruimte.

Participatieproject
Een eigen plek is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dat geldt zeker voor vluchtelingen. Om die reden organiseert het FryslânPhoto Festival een bijzonder participatieproject, in samenwerking met de welzijnsorganisaties Wellzo en Amaryllis. Twintig koppels van vluchtelingen en wijkbewoners uit Leeuwarden fotograferen elkaars leefomgeving. Het doel is wederzijdse kennismaking en het weghalen van vooroordelen. Elk duo krijgt hulp van een ervaren fotocoach. Het project resulteert in een fotoexpositie en themabijeenkomsten over integratie in Leeuwarder wijkcentra. Ook wordt een deel van de foto’s getoond op grote billboards in de binnenstad.